Vaikka ei ole tapana, niin laitanpa kuitenkin ruokaohjeen. Kysessä on nyt ohje sellaisesta South American keittoläpyskästä, kun ei sitä oikein kirjaksikaan voi kutsua. Ohjeet on englanniksi, joten väännän tähän oman suomennokseni. :) Ja miksi nyt pitää saada moinen kirjoittaa, on että grillikausi on parhaimmillaan ja ken pitää tulisesta lisästä, tämä kastike on siihen erinomainen. :) Kulkee nimellä Chimichurri sauce ja olen käyttänyt sitä grilliruokiin, kana, liha, vartaat, dipattavaksi sipseille ja nachoille sekä tortilla/nacho täytteeksi. Ja tässä sitten itse ohje, annos on aika tuhti, jos on vähempi syöjiä niin puolikaskin riittää, mutta me ainakin Esan kanssa tyhjennetään tämä satsi kahdessa päivässä:

    - 2dl silputtua persiljaa (persiljaa on muuten kätevä pakastaakin!)
    - 1-2dl porkkanaraastetta (ollaan laitettu aika lailla saman verran sekä porkkanaa, sipulia että persiljaakin, alkup. ohjeessa kuitenkin vain 1dl porkkanaa)
    - 2 valkosipulin kynttä
    - 2dl silputtua shalottisipulia (ehkä semmoiset 4kpl, riippuu koosta, pienemmän on makeampia. Ollaan kokeiltu myös normaalilla sipulilla, mutta siitä tulee sitten aika ärmäkkää, shalotit antaa makeamman säväyksen)
    - 1 tuore chili putsattuna siemistä ja pilkottuna (TAI kun meillä ei aina sellaista ole, niin 1-2tl chilirouhetta, semmoista kunnon tujua kamaa ;)
    - 1/3dl punaviinietikkaa
    - 2tl oreganoa
    - 1/2tl sokeria
suolaa ja mustapippuria
1/3 - 1/4 oliiviöljyä

Nämä kaikki sitten laitetaan semmoiseen korkeaan mukiin tai vastaavaan ja survotaan tai sitten jos on semmoinen tehosekoitin niin sinne. Sen verran survoo, että seos on dipattavaa, ihan velliksi ei tarttee, vähän saa rakenne vielä näkyä. Nykyisin teen satsin aika lailla "omalla kädellä" kunhan löytyy nuo samat ainekset. Se on sen verran tulista sipulien ja chilin ansioista ettei siitä oikeastaan arvaa että siellä jotain vihanneksia on seassa. Sose on semmoista epämääräisen oranssin vihreää, mutta hyvää tosissaan jos siis pidät tulisesta! :)

Lisänä dippi-iltoihin ja grillailuihin suosittelen myös tsatsikia joka meillä usein tehdään "pikana" (koska sitä pitää saada heti!), eli ostetaan joko luonnonjogurttia (alkup. kreikkalainen) tai kermaviiliä (smetanaa lisäksi jos haluaa), raastetaan kurkkua (laitan ehkä yhden kokonaiset aina 4dl maitotuotetta vastaan) ja puristetaan pari valkosipulin kynttä joukkoon ja maustan kevyesti suolalla (1/2tl) ja mustapippurilla sekä joskus saatan laittaa sekaan kurkumaa antamaan pikkuisen väriä. Paremman vielä saa, jos jättää jogurtin tai kermaviilin valumaan suodatinpussiin vaikka päiväksi tai yöksi, valutetaan kurkku samalla tavalla, mutta sitä ei pidä päästää kuivamaan (pikaversioissa yleensä vain puristan kurkun nyrkissa pahimmista mehuista) ja tällä tavalla sitten saadaan semmoinen oikein tuhti eikä ollenkaan vetinen tsatsiki.

Molemmista ylläolevista sooseista saa mukavanoloisen hönkäyksen loppuillan keskusteluihin aina seuraavan päiväänkin asti. ;) Joten kaikkien läsnäolevien kannattaa ainakin maistella!

Hauskaa grillauskesää kaikille!