Koirallahan on sellaiset kaksi pientä rauhasta tuolla peräaukon tuntumassa, jotka jättävät omalaatuisen hajunsa koiran ulosteisiin ja mahdollistaa tehokkaan merkkailun pissailun ohella. Joskus nämä rauhaset eivät kuitenkaan koiralla tyhjene normaalisti, syiksi on epäilty mm. liikunnan puutetta tai yksipuolista tai koiralle sopimatonta ruokavaliota ja rauhaset täyttyvät ja kipeytyvät. Tästä voi sitten seurata tulehduksia ja mitä nyt kellekin.

Oireet ovat erittäin moninaiset, se minua hämmästytti eniten:

Anaalirauhasvaivat aiheuttavat koirilla moninaisia oireita, kuten tenesmusta eli ulostuspakkoa, istumishaluttomuutta, takajalkojen ontumista, anaalialueen nuoleminen tai pureminen ja siitä johtuva kostea ihottuma, anaalialueen toistuvaa tuijottelua, peräpään vetäminen maata vasten, hännän jahtaamista, puhjenneen anaalipaiseen eritettä anaalialueella, jonkun muun kehon alueen pakonomainen nuoleminen, luonteen muutosta, hännän asennon muutos (häntä ei nouse pystyyn normaaliin asentoon), liikkumisrajoitteisuutta, joillakin jopa "halvaantumista" ja pystyyn hyppäämistä kuin olisi neulalla pistetty. Kroonisissa tapauksissa saattaa esiintyä ihottumaa peräpeilin, vatsan, kainaloiden ja lantion alueella sekä varpaanväleissä.

Rommillahan rauhaset tyhjennettiin ensimmäisen kerran lääkärillä kivesten poiston yhteydessä ja neste oli vaaleankeltaista. Sittemmin olen tyhjentänyt rauhaset kahdesti itse, neste samanlaista vaaleankeltaista. Oireina Rommilla takapuolen nuoleminen ja pureminen.

Päätin sitten kokeilla Foxynkin nappuloita ja ne olivat tosiaan nappulat, herneen kokoiset paisuneet rauhaset. Normaalitilassa niiden ei kuuluisi siis tuntua. Foxylla erite oli aika tummaa, ruskeaa mutta kuitenkin kirkasta ei sameaa, niinkuin Rommin vaaleankeltainen.

Normaali anaalierite on juoksevaa ja väriltään vaalean kellanruskeaa. Eritteen kiinteytyminen, rakeistuminen, värin muutos ja märkämäinen erite ovat epänormaaleja.

Anaalirauhasten täytyttyä epänormaalisti on erite paksua majoneesimaista harmaanruskeaa. Erite purkautuu rauhasesta vasta voimakkaasti puristettaessa ja silloinkin vain ohuena juosteena. Joskus anaalirauhasten käytävässä on erittäin kuivan materiaalin muodostama tukos, joka on saatava pois ennen kuin rauhanen saadaan tyhjennettyä. Pitkäaikaisen anaalitukoksen seurauksena on usein tulehdus tai paiseen muodostus.

Anaalirauhasten tulehduttua on erite juoksevaa ja väriltään vihreänkeltaista tai vaaleankeltaista ja siinä voi olla veriläikkiä.

Eli kummallakaan koiralla väri ei ollut normaali? Foxyn oireina epäsäännöllinen ja harvoin tapahtuva takapuolen viistäminen maata vasten. Ei olla osattu ollaan huolissaan, kun oireet ovat olleet niin vähäiset. Teki sitä jo aivan pentuna, kun putsasi kakkapyllyään minun mattoihini...

Molemmat koirat silloin tällöin lipovat itseään/jotain, eli kipua ilmeisesti on ollut jossain, mutta eihän se välttämättä tämä anaaliongelma ole ollut. Mutta että aivan ontumista ja muuta jumittamista aiheuttaa...! Ajattelin kirjoittaa tästä vähän tarkemmin, koska en varmastikaan ole ainoa joka ei ole muistanut rauhasia tarkkailla ja pitävät koiriaan huomaamattaan ja haluamattaan kivuissa. :( Pienemmillä koirilla yleisempää kuin isoilla. Siitä nyt en ole aivan varma kuinka usein sitten on normaalia joutua noita tyhjentämään jos eivät normaalisti itsestään tyhjene, ettei vain kiusaa koiraa liikaa puristelemalla ja aiheuta lisää hallaa.

Lainaukset olen ottanut tästä tekstistä, joka oli oikein valaiseva (lähde Ettinger "Textbook of Veterinary Internal Medicine" ja Statter "Textbook of Small Animal Surgery". Lainaus: DAL 1/97). Netistä löytyy asiasta paljon infoa muutenkin. Ja se otehan on kello neljän ja kasin kohdalta, vasemmalla kädellä häntä ylös ja oikealla sitten peukalolla ja etusormella varovaisesti painetaan ja puristetaan peräaukon suuntaan. Varo ruiskua, pitkät hiukset kannattaa pitää kiinni ja hihat ylhäällä. ;) Haisee pahalta, semmoiselta raudankatkuiselta ällötykseltä ja jää leijumaan suihkuun joksikin aikaa... Myös koiran pylly kannattaa pestä operaation jälkeen. Hyvä suorittaa esim. pesun yhteydessä. Kumihanskat on ihan turhat, haju lähtee kyllä käsistä pesemällä :)