s. 21.10.1999 - k. 25.9.2008
1937163.jpg

Opa jouduttiin lopettamaan eilen. Täysin terve, herttainen vanhus, mutta on toisinaan käyttäytynyt omituisesti lasten seurassa. Mitään vakavaa ei koskaan tapahtunut, onneksi, mutta eilisen pienen haaverin perusteella Esa katsoi parhaimmaksi olla ottamatta riskiä suuremmasta vanhigosta ja laitoimme Opan viimeiseen lepoon.

Haudalle laskin tänään punaisen mustikan varvun josta Foxy söi vielä yhden mustikan. Vähän ovat toiset olleet lenkillä ihmeissään kun ei Opaa ole mukana juoksemassa. Ja vähänhän tuota on itsekin. Päätös tehtiin niin nopeasti.

Esan seurana lähes koko ikänsä ollut ja toiminut uskollisesti sinä parhaana ystävänä monien vuosien ajan ja olisi ollut sitä hamaan tulevaisuuten, mutta nyt kävi näin. Haudalla vain mietti, ettei sen pitänyt mennä tällä tavalla. Opalla olisi kuulunut olla vielä monta vuotta edessä kun se oli niin reipas ja hyväkuntoinen vielä. Mutta säikähdin kyllä itsekin eilen niin paljon lapsen puolesta, ettei sellaista voi sattua enää uudestaan.

Oli koira sitten suuri tai pieni, rotukoira tai ei, tulisi ne aina ihan pienestä pennusta saakka totuttaa kaikkeen - varsinkin lapsiin. Hyvien kokemusten saaminen lapsista ja opettaminen oikeille tavoille niiden seurassa on ensiarvoisen tärkeää. Olit sitten suunnittelemassa perhettä itsellesi tai et. Varsinkin kun nuoret ihmiset ottavat koiria, eivätkä ehkä koskaan seurustele lapsiperheiden kanssa ja saavat sitten oman ensimmäisensä. Tuolloin käy hyvin helposti niin, ettei koira mustasukkaisuuttaan tai suojelunhaluisuuttaan hyväksy lasta perheeseen, jolloin usein käy niin että koira annetaan tai laitetaan pois. Opakaan ei vain käsittänyt sellaista pientä olentoa kuin lapsi ja tiettyjen ärsykkeiden yllyttämänä -  itku, kiljahdus, syliin kaappaminen, koirien komentaminen - sattui vahinko. Opalla se saattoi olla suojeluviettiä minua kohtaan tai hän koetti komentaa lasta olemaan hiljaa. Mutta yksi kerta on koiralle liikaa kun kyse on lapsista. Tällä kertaa selvittiin kuitenkin kahdella tikillä, ensi kertaa ei sitten olekaan.

Totuttakaa koiranne lapsiin kaiken muun ohella, ettette joskus joutuisi tekemään hyvin raskasta päätöstä sen takia.

Lepää rauhassa, herttainen, kultainen Opa.